Ingredienser

2 portioner

Ingredienser.

Kött

Schnitzel

  • 2 skivor kalvinnanlår (storlek efter tycke, men 150–200 g per skiva är inte orimligt)
  • salt
  • svartpeppar

Kalv är det som gör det till en "wienerschnitzel" i någon mån, men man kan även använda (det betydligt billigare) alternativet skinkschnitzel, utan några övriga ändringar i receptet.

Panering

  • ½ dl vetemjöl
  • 1 ägg
  • 1 dl ströbröd

Mängderna mjöl och ströbröd är långt ifrån exakta: det märks om man behöver öka.

För stekning

  • 2–3 dl rapsolja (eller snarare: så att det mer eller mindre täcker schnitzlarna i stekpannan — det ska bli något mellanting mellan stekning och fritering!)

Tillbehör

Potatissallad

  • 600 g fast potatis (mängd efter eget tycke, men potatis är billigt och gott)
  • salt
  • svartpeppar
  • vitpeppar
  • ½ msk vitvinsvinäger
  • ½ tsk dijonsenap
  • 1 ½ msk rapsolja
  • persilja

Vågar man sig på lite mer sting i dressingen så kan man öka mängden vinäger och dijonsenap efter tycke. Det går säkert att fördubbla båda delar utan att göra det oätligt.

Sallad

Efter eget tycke. En lyckad variant på “vad finns i kylen?”-temat var en improviserad coleslaw på vitkål, morot och turkisk yoghurt. Syrligheten passar finemang.

Citron

  • En citronklyfta per schnitzel kan vara en tumregel

Utrustning

  • En gjutjärnspanna lämpar sig väl för stekningen

Instruktioner

  1. Ta fram köttet så att det hinner bli rumstempererat innan stekningen ska påbörjas.

  2. Skala och tärna potatis. Lägg i kastrull, täck med vatten, koka.

    Potatisen kokar, snart.

  3. Blanda ihop dressingen till potatisen: vinäger, senap, olja, kryddor, persilja.

  4. Fixa sallad. För förslaget ovan: riv vitkål och morot till strimlor. Krydda med svartpeppar. Blanda ner turkisk yoghurt tills det känns krämigt nog.

  5. Ställ fram tre tallrikar med mjöl, ägg respektive ströbröd.

    Panering på G.

  6. Banka ut schnitzlarna till att vara ca en halv centimeter höga. Salta och peppra.

  7. Häll vattnet av den färdigkokta potatisen och blanda därefter ned dressingen direkt i kastrullen. Låt stå under lock för att hålla värmen.

    Potatissallad.

  8. Hetta upp oljan (tillräckligt så att det närapå kan täcka schnitzlarna) i stekpannan.

    OBS: oljan utgör en stänkrisk i bästa fall, och en brandrisk i sämsta fall. Respektera varm olja! Ös inte vatten i het panna för att släcka eventuella flammor utan täck över pannan med handdukar eller vad som finns tillgängligt för att kväva elden.

  9. När oljan är redo (eller tidigare): vänd schnitzlarna i tur och ordning i mjölet, ägget och ströbrödet. Lägg sedan ned i oljan. Tanken är att schnitzlarna mer eller mindre ska kunna flyta i oljan snarare än ligga på botten. Detta gör paneringen riktigt fluffig.

    Schnitzlar steks.

  10. Kör schnitzlarna någon minut på varje sida eller så. Använd känsla :-) . Låt dem rinna av på hushållspapper när de är klara.

  11. Lägg på citronskivan som krona på verket.

Serveringstips

Uppläggningsbild. Uppläggningsbild.

Dryck

Något friskt och glatt. Österrikarna skulle säkerligen välja ett ljust lageröl à la sitt eget Gösser. Pilsner Urquell vore ett annat rimligt alternativ.

Ett än roligare alternativ för den som gillar sådant vore någon amerikansk humlebomb, likt den ytterst lysande Stone IPA [BA] som dracks vid fototillfället. Ett lite mindre chockerande alternativ som även finns på Systembolaget skulle kunna vara “sällan fel”-ölet Sierra Nevada Pale Ale.

Sallad

Vid fototillfället åts en sallad (troligen eklövs- och ruccolasallad, av bilderna att döma/gissa) med tillskott av fetaost. Vid ett senare tillfälle åts den coleslawvariant som tipsades om tidigare. Båda var klart godkända, men den senares syrlighet kändes än mer passande till maten.

Allmänna tricks

Låt tallrikarna värmas upp innan maten läggs på för att undvika att den kyls ned. Tallrikarna kan exempelvis få stå på en avslagen platta på spisen. Om det är många schnitzlar som ska stekas så lägg de som är färdiga på en tallrik med lock över sig (exempelvis bestående av en identisk tallrik) så att de håller värmen innan det är dags för uppläggning.

Vad ska man göra med resten av citronen?

Kanske en citronkaka till efterrätt?

Citronkaka.